T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Bilgi Yılı İlçe Halk Kütüphanesi

ATATÜRK KÖŞESİ

BENİ GÖRMEK DEMEK,

MUTLAKA YÜZÜMÜ GÖRMEK DEMEK DEĞİLDİR.

BENİM DÜŞÜNCELERİMİ,

BENİM DUYGULARIMI ANLYORSANIZ VE HİSEDİYORSANIZ BU  YETERLİDİR.

                                                                                                                                          

                                                                                                                    

             Mustafa Kemal Atatürk,Mayıs  1881 Yılında Selanik' de 3 katlı pembe bir evde dünyaya geldi.Okul hayatına annesinin çok istediği Mahalle Mektebine yazıldı.Sonra babası tarafından Şemsi Efendi Okuluna kayıt yaptırıldı.Kısa bir zaman sonra babasını kaybetti.Babasının ölümünden sonra büyük üzüntü yaşayan  Atatürk annesi ile birlikte dayısının yanına yerleştiler.Köy hayatının içinde yaşamaya başladı.Okula devam edemediğinden annesi büyük kaygı duymaya başlamıştı.Selanikte Teyzesinin yanına giderek

okul hayatı tekrar başladı.Mülküye Rüştüyesinde kavgaya karışmasından dolayı büyükannesi okuldan aldı.Asker olmak istiyordu.Annesinin haberi olmadan gizlice Askeri Rüştüye sınavına girerek sınavı kazandı.Hayatında yeni bir dönem başlamış oldu.Ortaokulu bitirince Manastır Askeri Lisesine yazıldı.13 Mart 1899 yılında Harp Okulu öğrencisiydi.1902 yılında Teğmen rütbesiyle Harp Akademisne girdi.Öğrencilere düşüncelerini anlatabilmek için küçük bir örgüyüyle birlikte el yazısıyla gazete çıkarmaya başladı.Kurmay yüzbaşı olarak Harp Akademisinden mezun oldu.11 Ocak 1905 yılında Şamda 30.cu Suvarı Alayında staja başladı.Siyasi yaşamı için büyük gözlemler yaptı.

        1906'da arkadaşları ile birlikte ''Vatan Hürriyet Cemiyeti'ni '' kurdu.23 Temuz 1908 yılında II.Meşrutiyet ilan edildi.Meşrutiyetin ilanından sonra Trablusgarb'aisyanları bastırmak için gönderildi.Çeşitli görüşmeler yaptıktan sonra Selanik'e döndü.13 Nisan  1909 yılında 31 Mart Vaka'sı oldu.Yeni rejime karşı gericiler aykalanmaya başladı.İstabul'a dönerek ayaklanmaları bastırdı.

       27 Eylül 1911'de İtalyanlar Trablusgarb'a saldırdı.Trablusgarb'a giderek Savaşa katıldı.Bir yandan da Balkan Savaşı başlamıştı.Avrupa yolu üzreinden Romanya üzerinden İstanbul'a geldi.25 Kasım 1912'de Akdeniz Boğazı Kuvay-i Mürettebesi Komutanlığı Hareket Şube Müdürlüğüne atandı.21 Temuz  1913'de Edirne Bulgarlar dan geri alındı.Bulgarlarla Barış imzalandı.27 Ekim 1913'de Soyfa Ataşe'liği olarak ataması yapıldı.

        1 Ağustos 1914'de 1.Dünya Savaşı  başladı.19 Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı'na katıldı.Zaferle sonuçlandı.1916 yılında II.Ordu Komutan Vekilliğine atandı.Ülkenin Kurtuluşu için Rapor hazırlayarak Başkomutan Vekiline ve Hükümete sundu.Rapor Enver Paşa tarafından benimsenmedi, görevinden istifa ettirildi.İstanbul'a döndü.

 

Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattı.

Havza ve Amasya Genelgelerini yayınladıktan sonra, Erzurum ve Sivas Kongrelerini topladı. Sivas Kongresi ile bütün milli cemiyetleri tek çatı altında birleştirerek Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Sivas Kongresi’nin ardından İstanbul Hükümeti ile Amasya Görüşmesini yaptı. Böylece İstanbul Hükümeti, Temsil Heyetinin varlığını resmen tanımış oldu.

Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ile Meclis ve Hükümet Başkanlığına seçildi. 5 Ağustos 1921’de kendisine Meclis tarafından Başkomutanlık görevi verildi. Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından, Gazilik ünvanı ve Mareşallik rütbesi ile onurlandırıldı. Büyük Taarruzu yöneten ve düşmanın tamamen yurttan atılmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis tarafından “Atatürk” soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılaplar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Atatürk hayatını Türk milleti için adamış, destansı bir yaşamdır.